Tips & råd till dig som ska göra en totalrenovering av bostaden

Är du redo för en stor förändring och vill bestämma hur ditt hus eller lägenhet ska se ut från grunden? Eller har du kanske investerat i ett renoveringsobjekt och är redo att skapa ditt drömhem? Att göra en totalrenovering kräver mycket tid, planering och eftertanke och det kan vara svårt att veta vart man ska börja samt hur omfattande arbete en så pass stor renovering innebär. Att uppnå sina husdrömmar kan även bli väldigt dyrt om man inte har någon som vet hur man gör. Att anlita ett företag som utför totalentreprenad är därför att föredra. Det innebär att kvalificerade och erfarna hantverkare sköter renoveringens alla delar och ser till att renoveringen genomförs på rätt sätt enligt lagar och regler med resultat som håller länge.

Innan du sätter igång med din totalrenovering kan det vara bra att ha funderat på några punkter i förväg. Därför har vi samlat våra bästa tips för när du vill göra om din bostad.

Modernt nyrenoverat hem med stilren inredning

1. Mål med renoveringen

Steg ett är att fundera över vad du har för mål med din ombyggnation. Är det för att:

  • Öka värdet på bostaden? Då kan det vara bra att prioritera en bra och effektiv planlösning som gärna har många öppna ytor eftersom det är väldigt eftertraktat. Även förvaring, stora kök och fler sovrum är saker som genererar värdeökning. Tänk däremot på att anpassa stilen med bostadens byggår och utförande. Att ta ut svängarna alldeles för mycket kan vara riskfyllt eftersom bevarande av fastighetens ursprung ofta uppskattas.
  • Handlar det snarare om att ni vill göra hemmet mer praktiskt, problemfritt och tryggt? Behöver ni exempelvis mer utrymme? Bygga ut fastigheten för att familjen blivit större? Eller är ni i behov utav en bättre planlösning för att optimera utnyttjandet av bostadsytan? Eller handlar det istället om att åtgärda skador, vattenläckor, slitningar eller eller krånglande avlopp för en säkrare vardag?
  • Har du ett estetiskt mål med renoveringen? Riva väggar? En platsbyggd hylla? Förnya kaklet i badrummet? Riva ut och rusta upp köket så det blir mer moderniserat? Här kanske du måste prioritera och kompromissa för att få ett så bra resultat som möjligt utefter dina förutsättningar.

Ljust kök med naturnära detaljer i trä

2. Gör upp en tydlig plan och budget

Steg två är att sätta upp en detaljerad och tydlig budget eftersom detta sätter ramarna för hur mycket du är redo och har möjlighet att investera i ditt renoveringsprojekt. Att anlita ett byggföretag som erbjuder totalentreprenad är inte endast praktiskt eftersom du bara har en kontaktperson när det uppkommer frågor, utan det brukar också bli billigare att lägga hela jobbet på ett och samma företag. Projektet blir färdigt snabbare än när flera aktörer är inblandade eftersom man isåfall måste invänta flera firmor och hantverkare. Hela processen blir alltså smidigare och mer flexibel eftersom byggfirman kan jobba i ett bättre tempo närmare dig som kund och förmedla och uppfylla dina önskemål på ett enklare sätt.

En tydlig planering är alltså A och O, vilket du kan ta hjälp av det anlitade företaget att komma fram till. En ytterligare aspekt att ta i beaktning när du sätter ihop din plan och budget är att du kanske inte kan bo kvar under renoveringen och måste hitta ett tillfälligt boende. Därför är det viktigt att vara ute i god tid och ännu ett skäl till att effektivisera processen och anlita ett och samma företag som genomför alla renoveringens delar med ett snabbare resultat.  

Här kan du läsa mer om hur Byggest AB kan hjälpa dig med din totalrenovering. 

Badrum med nytt kakel och grå sten

3. Prioriteringar i totalrenoveringen

Vi vet att en upprustning och förnyelse av hemmet är en väldigt omfattande investering och att en begränsad budget skapar hinder för vad man har att röra sig med. Därför kan det vara bra att tidigt i processen prioritera det man vill lägga lite extra pengar på, samt det man kan tänka sig kompromissa med. Som många säkert vet är vissa rum dyrare områden för renovering än andra. Våtrum som exempelvis badrum, tvättstuga och kök är ytor som ofta kan dra iväg i pris. Att välja stilrena, tidlösa och neutrala färger för sådant som är dyrare och svårare att byta ut kan därför vara att föredra. Standardlösningar är också något som är billigare och kan dra ner på kostnaderna jämfört med specialanpassade lösningar.

Lyxigt renoverat vardagsrum med stuckaturer

4. Specifika tips rum för rum

Här kommer lite specifika tips rum för rum som kan vara bra att tänka på:

  • Vardagsrum: Lägg tid på att planera utformning av ditt vardagsrum och hur möblerna ska placeras för att inte bara ställa de på första bästa plats. Vill du exempelvis bjuda in till samtal med soffor vända mot varandra? Eller lägga mer fokus på TV-tittandet? Här blir alltså en öppen planlösning viktig för att öppna upp till flera möjligheter. Öppen förvaring är även en vacker detalj där platsbyggda bokhyllor skapar ett lyxigt intryck.
  • Sovrum: Att måla om väggar och byta golv är relativt enkla ingrepp för att skapa en ny känsla i sovrummet. Även garderobsförvaring kan vara bra att planera lite extra så du får plats med allt du behöver.
  • Våtrum: Som vi nämnt tidigare är kök och badrum områden som lätt kan dra iväg i pris. Välj därför exempelvis ett stilrent kakel som är mer omständigt att byta ut, men ta istället ut svängarna lite på badrums- eller köksinredningen. Här kan du hitta mer inspiration och tips för dig som ska renovera badrum.

En totalrenovering innebär ofta en ombyggnation och upprustning av flera rum samtidigt. Även fast flera rum ska göras om är det viktigt att tänka på att skapa en enhetlig stil för att frambringa harmoni i hemmet. Kontakta oss på Byggest AB med en offert så ser vi hur vi kan hjälpa dig uppnå dina renoveringsdrömmar.