3 Tips när du ska renovera litet badrum

Att renovera ett litet badrum kan vara en aning klurigt. Den begränsade ytan gör att man måste tänka till lite extra innan man drar i gång, men det finns några knep man kan ta till för att rummet ska kännas mer luftigt och rymligt. Vi har samlat våra 3 bästa tips för att du ska få inspiration inför ditt nästa renoverings- eller byggprojekt!

Badrumsrenovering med nytt kakel

1. Välj rätt kakel – Prioritera ljus i badrummet

Det finns många tips och trix för att ge intryck av ett större rum än vad man faktiskt har. Det första att tänka på är att olika kakel kan inbringa väldigt varierande uppfattning om badrummets storlek, form och yta. Liggandes rektangulära plattor gör exempelvis att rummet känns mer avlångt, medans stående kakelplattor ger en upplevelse av högt tak. Det bästa tipset för att skapa en illusion av mer utrymme är att använda stora kakelplattor i samma nyans till både golv och tak eftersom rummet blir mer enhetligt. Om du dessutom väljer plattor med en blank yta istället för matt genererar det en spegeleffekt och reflekterar ljus bättre, vilket skapar en illusion av mer yta. Att använda ljusa och monokroma toner är det bästa rådet vi kan ge för att fuska till sig plats. Ljusa färger som går ton i ton gör att ditt badrum kommer uppfattas som större. Detsamma gäller även för inredningen, begränsa kulörerna för en mer harmonisk och rymlig känsla. Och när vi ändå pratar om ljus, glöm för guds skull inte belysningen. Detta blir extra viktigt om du inte har fönster i det lilla rummet som ger ett naturligt ljusinsläpp. Placera ljuskällor runt skåp, spegel och hyllor och installera spottar i taket eller en fin taklampa eller vägglampa för att skapa ett vackert sken i ditt badrum.

Smarta tips för compact living

2. Compact living – maxa förvaringen i ditt badrum

Ja, att förvaring är A & O när man har en väldigt begränsad yta är nog ingen nyhet, men hur ska man då tänka i sitt badrum? Först och främst är skåpförvaring både över och under handfatet ett väldigt smidigt knep. Investera i en kommod och installera smarta förvaringslösningar i lådorna. En vägghängd skåpinredning med stor spegel ovanför handfatet är även det en ypperlig lösning. Du får då inte bara mer plats att placera dina badrumsartiklar, utan spegeln är dessutom den ultimata detaljen för att förstora rummet eftersom ljus reflekteras.

Att frigöra golvyta och lyfta upp förvaring eller annan inredning är även det en utmärkt finess. När du har begränsad vägg- och golvyta är det perfekt att bygga på höjden. Investera i platsbyggda hyllor som du monterar in i väggen, använd vertikala handdukstorkar och placera inte hyllor på golvet utan låt dem hängas upp. Även toaletten kan monteras på väggen vilket tar mindre plats.

Dusch med vikdörr

3. Dusch med vikdörrar

Att välja rätt typ av dusch är väsentligt eftersom det kan generera mycket mer golvyta beroende på vilken sort du väljer. Här får badkaret tyvärr bytas ut mot en mer smidig lösning som en duschvägg eller duschkabin. Det optimala är att införskaffa vikdörrar eftersom det är otroligt platsbesparande. Ett ytterligare tips är att välja transparent glasvägg eftersom det både reflekterar och släpper igenom ljus. Duschutrymmet är dessutom ett perfekt ställe för att skapa ännu mer smart förvaring. Antingen kan du hänga korgar på dörrarna eller bygga in förvaring i väggen.

Ta hjälp av experter med lång erfarenhet

Oavsett om du ska bygga ett helt nytt badrum, eller renovera ditt befintliga kan det vara bra med professionell rådgivning och hjälp för att få ett resultat som håller länge. Med bred kunskap blir ditt våtrum renoverat på rätt sätt, med lämpligt material och anpassat efter din planlösning och unika önskemål. Byggest AB är ett byggföretag i Stockholm som har lång erfarenhet av våtrumsarbete där kvalitet och säkerhet inte tummas på. Kundens behov står alltid i centrum och du får hjälp på vägen mot att förverkliga dina renoveringsdrömmar.

Om du vill ha en kostnadsfri offert kan du klicka här. Du är såklart också varmt välkommen att kontakta oss  om du har andra funderingar kring ditt byggprojekt. Söker du inspiration inför din renovering kan du utforska Byggest AB:s inspirationssida  eller besöka vårt vackra showroom  i Järfälla.